Wednesday, July 29, 2009

NIG' ELLA OIL
Minuman berfungsi yang ajaib yang diekstrak dari bijirin hitam (premium quality) secara perahan sejuk (cold processing) tanpa haba. Produk istimewa nig'ella kaya dengan vitamin serta zat mineral yang diperlukan badan.
NiG'ELLA oil berkhasiat kerana mengandungi Al-Habbatusauda (NiG'ELLA oil) membekalkan vitamin serta zat-zat mineral yang di perlukan badan. Mengurangkan kolesterol serta menstabilkan kadar lemak dalam badan. Mengandungi fosfat, ion dan karbohidrat yang mampu membunuh kuman dan baik untuk aktiviti anti kanser. Mempunyai daya pengesan yang mengeluarkan larutan air seperti asid urik, deposit garam galian dan larutan organik dan volatial. NiG'ELLA oil boleh dicampurkan dengan sepasang d-bless di mana ianya sangat baik untuk disapu pada luka kemalangan, kudis, kencing manis, kurap dan gatal-gatal serta lain-lain anggota badan yang lumpuh, luka terbakar dan lain-lain. Sebagai antibiotik semulajadi

HADITH
Dari Abu Salamah dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda:Tetaplah kamu dengan Al-habbatus Sauda ini kerana sesungguhnya padanya terdapat ubat segala penyakit kecuali As-Sam(maut) .(Riwayat Bukhari dan Muslim)

CIRI CIRI Habbatus Sauda-NILAI PEMAKANAN
Mengandungi:
Monosaccharides ( 1 molekul gula ), dalam bentuk glukosa, rhamnose,xylose, arabinoseKomponen polysaccharide yang tidak berkanji
– sumber penting bagidiet seratAsid lemak( linoleic dan asid linoleic), tidak boleh dihasilkan olehbadan, perlu dapatkannya dari sumber makanan.15 asid amino ( termasuk 8 daripada asid amino yang penting), iatidak boleh disintesis dalam badan kita dalam kuantiti yangmencukupi, perlu dapatkannya daripada sumber makanan.

Ariginine
– penting untuk pertumbuhan bayiKarotene-apabila diposes oleh hati menjadi vitamin A, mempunyai cirr-ciri anti kanser Kalsium, besi, natrium dan kalium
– pelbagai fungsi enzim.

MENGUKUHKAN SISTEM IMUN
Jika digunakan secara berterusan, ia boleh meningkatkan imunitimanusia terutama kepada pesakit tenat.Kajian 1986 dan 1993 (Drs. El kadi, kandil, Basil Ali), iamempamerkan peningkatan nisbah sel-T Helper kepada sel-T Suppressor,serta peningkatan dalam aktiviti fungsi sel pembunuh asli.Ia boleh memainkan peranan penting dalam rawatan kanser, AIDS danpenyakit lain yang berkaitan dengan kekurangan imun.Kajian 1997, ia meningkatkan 55% nisbah sel-T helper dan sel-Tsuppressor dengan purata sebanyak 30% aktiviti sel pembunuh asli(NK) AIDS.

ANTI HISTAMINA
Ia sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tisu hidup, adakalanya mencetuskan reaksi alergi dan dikaitkan dengan keadaan seperti asma bronkus.Kajian 1960 ( saintis badr-el-Din, Mahouz), melegakan tanda pengidap asma bronkus.Kajian 1993 ( Nirmal Chakravarty M.D) , ia menghalang protein kinaseC, sejenis bahan yang mencetuskan penghasilan histamine, ia juga mengurangkan kadar penyerapan kalsium dalam sel.

PRINSIP ANTI TUMOR
Kajian 1991 ( Pusat penyelidikan Amala, amala Nagar, Kerala,India), ia menghalang sepenuhnya perkembangan sejenis sel kanserEhrlich Ascites carcinoma(EAC) , 100% berkesan dalam menghalang perkembangan tumor sebanyak 50% bagi sel Dalton's Lymphoma Ascites(DLA).

ANTI BAKTERIA
Kajian 1989 (Journal farmasi Pakistan), mempunyai sifat anti kulat minyak habatus sauda.Kajian 1992 ( jabatan farmasi, Universiti Dhaka, Bangladesh), ia terbukti berkesan terhadap banyak jenis bakteria Merawat dan melegakan cirit-birit, muntah

ANTI RADANG
Kajian 1960( prof. El-Dakhakny) , minyak Habbatus sauda mempunyai kesan anti radang dan melegakan kesan-kesan arthritis.Kajian 1995( saintis makmal Penyelidikan farmakologi, Jabatan farmasi, Kings college, London), ia berkesan dalam merawat asma bronkus dan eksema, ia merencatkan generasi eicosanoids dan mempamerkan aktiviti anti pengoksidaan dalam sel.Barry Sears, Phd, bukunya "The Zone" – eicosanoids sebagai hormon yang kuat yang akhirnya menguasai agen-agen bagi setiap system dalam badan merangkumi dari sistem jantung kepada sistem imun dan saraf –kajian 1997 ( Unit Mikrobiologikal, Unirsiti raja saud, rab Saudi),ia tidak mempunyai kesan alahan.

MENGGALAKKAN LAKTASI
Kajian 1979 ( Agarwhal) dan 1989 ( Universiti Potchefstroom) , ia meningkatkan pengeluaran susu bagi ibu-ibu yang memberi susu badan

Khasiat Habbatus Sauda’
Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.
Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda …… merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:
Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
Antiarthritis, mengubati reumatik.
Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
Antiseptik, mengubati bau mulut.
Antivirus, mengubati demam dan flu.
Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
Nematocidal, mengubati cacing pita.
Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).

RM 45.00 (W.M)

RM 49.50 (E.M)

S$25.00

No comments:

Post a Comment